DETOXIKACE - proč a jak ji provádět

V dnešním světě plném chemie a neplnohodnotné stravy je detoxikace těla důležitý klíč ke zdraví. Pečujeme o svá auta, uklízíme své domovy, ale na své tělo trošku zapomínáme. Dnes je již známo, že za většinou nemocí je intoxikace a překyselení organismu. Je tedy důležité tělo pravidelně čistit a přijímat vhodnou stravu, nemoci se nám pak vyhnou.

Samozřejmostí všech očistných kůr a trvale udržitelného zdraví je i vhodná strava. V dnešní době je běžná přemíra konzumace masa (demineralizace, ledvinové kameny, dna, překyselení, nádory, ...) , vevhodných tuků (nadváha, ...), cukru (zahlenění, demineralizace, nadváha, cukrovka, ...), bílé mouky (zahlenění, demineralizace, ...), mléka (zahlenění, demineralizace, ...), kávy (silné překyselení, nádory, ...), alkoholu, soli, potravinových aditiv ... Do jídelníčku je vhodné zařadit více obilovin, např. pšenici špaldu, oves, pohanku a jáhly (jáhly jsou ideální, zůstávají zásadotvorné i po uvaření), luštěniny. Pokud je pro vás nezbytné konzumovat maso, je žádoucí omezení pouze na několik porcí na měsíc. Z masa pokud možno jen krůtu a ryby, z mléčných výrobků omezeně jen jogurty, ovčí a kozí sýry, tuky nahradit olivovým, lněným a konopným olejem, ořechy, semínky a omezeně máslem, cukr nahradit medem, přírodními sirupy a glukopurem, konzumovat co nejvíce zeleniny a ovoce (omezit jižní ovoce kromě citrónů). Pokud není možné přizpůsobit stravu tak, aby obsahovala převahu zásadotvorných potravin (hlavně čerstvá zelenina a ovoce), je nutné tělu ještě dodávat tzv. zelené potraviny, což je např. CHLORELLA, SPIRULINA, MLADÝ JEČMEN apod. Tyto zelené potraviny zabrání překyselení organismu, ve kterém by se jinak dařilo virům, plísním a bakteriím, a ještě tělu dodají potřebné vitamíny, minerály a stopové prvky, kterých je v dnešní stravě zoufale málo. Rovněž pomáhají tělo detoxikovat a brání usazování nových toxinů a těžkých kovů v těle. Neméně důležitý je dostatečný příjem tekutin ve formě čisté neperlivé vody, čajů a čerstvě zhotovených ovocných a zeleninových šťáv. Ke stravě je vhodné přidat i ANTIOXIDANTY, které pomáhají neutralizovat volné radikály. Posledním krokem je doplňování denní dávky VITAMÍNU C.

Při očistě je vhodné se řídit ročním obdobím podle tradiční čínské medicíny, ve kterém mají dané orgány nejvyšší aktivitu:

Játra, žlučník  15.2. - 14.5.

Srdce, tenké střevo  15.5. - 14.7.

Slezina, slinivka, žaludek  15.7. - 14.9.

Plíce, tlusté střevo  15.9. - 14.11.

Ledviny, močový měchýř  15.11. - 14.2.

Rovněž je vhodné začít při ubývajícím měsíci (hned po úplňku), odloučené nečistoty se pak lépe dostávají z těla.

Při očistě organismu bychom měli začít tlustým střevem, pokračovat ledvinami a nakonec játry. Když máme všechny tyto orgány vyčištěné, můžeme pokračovat dál podle potřeby. Bez dobré funkce těchto orgánů není možné úspěšně bojovat se všemi nezpracovatelnými látkami, které denně přijímáme v nápojích, stravě, dýcháním a kůží. Pokud nedojde k vyloučení těchto látek, hromadí se v těle po dlouhá léta a pomalu otravují organismus. Tak vlastně vzniká nemoc. Samozřejmě každý máme jiné genetické předpoklady, a tak každé tělo má úplně jinou schopnost bojovat s těmito látkami. Asi z 80% můžeme vznik nemoci ovlivnit stravou a způsobem života (stres, pohyb apod.), těch "pouhých" 20% připadá na geny.

Tlusté střevo: Za léta zanedbávání v něm může být usazeno až několik kilogramů usazenin. Ty pak brání správné funkci a jsou živnou půdou pro plísně a jiné patogeny. Špatně fungující tlusté střevo se projevuje zácpou, průjmem, plynatostí, bolestí břicha, nečistou pokožkou, ekzémy, plísněmi, alergiemi a nízkou imunitou. Tlusté střevo přitom zajišťuje až 90% imunity. Veškeré virózy a nemoci horních cest dýchacích mají původ ve špatně fungujícím tlustém střevu. Abychom měli silnou imunitu, je nutné zajistit správnou funkci tlustého střeva. Začneme tedy pomocí rostliny YUCCA, která nám důkladně vyčistí nejen tlusté střevo, ale začne postupně čistit i celý organismus. Obsahuje velké množství saponinů, které fungují jako např. jar na mastné nádobí. Snižují povrchové napětí, a tím se veškeré nečistoty začínají uvolňovat, tak jak je tomu právě při mytí nádobí. Doba užívání je individuální podle stavu, doporučují se alespoň 3 měsíce. K yucce je vhodné přidat i ANTIOXIDANTY, které pomáhají uvolněné usazeniny neutralizovat, aby nezpůsobovaly žádné komplikace. K očistě je možné použít i rostlinu ALOE VERA a to nejen k detoxikaci, ale i na odkyselení těla. Dále je nutné dodržovat pitný režim za užití bylinkových čajů, které rovněž napomohou k odplavení usazenin z těla. Zhruba za 3 měsíce by mělo být tlusté střevo vyčištěné. Očistu tlustého střeva je nutné zakončit vypěstováním správné mikroflóry, jelikož místo po odloučených usazeninách a plísních by jinak brzy osídlily plísně. K tomu můžeme použít některé PROBIOTIKUM.

Ledviny: Pokud trpíte často angínami a záněty v oblasti močových cest, popř. bolestmi kolen, zhoršuje se vám sluch, není něco v pořádku s ledvinami. Očistou ledvin je vhodné pokračovat po očistě tlustého střeva. Použijeme k tomu rostlinu VOJTĚŠKU. Dále je nutné opět dodržovat pitný režim za užití bylinkových čajů, které nám propláchnou ledviny. S kůrou vydržíme 2-3 měsíce.

Játra: Pokud trpíte vyrážkami, lupenkou, svědivostí kůže, lupy, padají vám vlasy, jste zlostní, zhoršuje se vám pružnost těla a zrak, je nejvyšší čas podstoupit očistu jater, nejlépe po očistě tlustého střeva a ledvin. Játra mají úžasnou regenerační schopnost. Na jejich regeneraci je vhodný LECITIN a OLEJ Z OSTROPESTŘCE MARIÁNSKÉHO. Dále je nutné opět dodržovat pitný režim za užití bylinkových čajů, které rovněž napomohou k odplavení škodlivin z těla. S kůrou opět vydržíme 3 měsíce. Nyní máme játra důkladně zregenerovaná.

Toto jsou obecné zásady detoxikace. Samozřejmě je nutné brát vždy ohled na individuální stav konkrétní osoby. Existuje mnoho přírodních přípravků, které je možné k detoxikaci použít...