SLEVA 10% na BIOPOTRAVINY (bližší info na Facebooku nebo na úvodní stránce)

ZELENÉ POTRAVINY - chlorella, spirulina, mladý ječmen a pšenice, vojtěška, mořské řasy

Kombu 100g/ALGAMAR 

Cena:
Množství skladem:0

Mořské řasy Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých a chladných vodách severu. Kombu tvoří tvrdé listy dorůstající délky 5-10 metrů, které mají po usušení tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem, kyselinou glutaminovou. Díky ní jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Kombu obsahuje dva jednoduché cukry - fucosu a mannit, které mohou být důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť. Tato kyselina je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů a pomáhá zbavovat tělo cholesterolu, chrání před vysokým krevním tlakem, celkově příznivě ovlivňuje metabolismus. V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. Kombu obsahuje aminokyseliny, které mírně stimulují sliznice a lymfatický systém.

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů. Dodávají tolik potřebné vitamíny (A, B2, B12, C) a minerální látky (vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík). Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku, kterého některé druhy mořských řas obsahují až 14x více než mléko. Vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin jako je maso, cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky. Řasy působí zásadotvorně, proto jsem ve stravě dnešního člověka tak důležité. Většina naší stravy je kyselinotvorná, mořské řasy pomáhají tělu dosáhnout acidobazické rovnováhy. Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek, odstraňují z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým detoxikačním prostředkem. Zabraňují i vstřebávání těchto látek ze stravy. Mořské řasy se výrazně podílejí na snižování cholesterolu. Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob, jako je např. vysoký krevní tlak, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové i gynekologické, .....

Použití: Do polévek, omáček a luštěnin. Řasu namočíme minimálně na půl hodiny a vaříme až do změknutí, tj. až 60 minut. Doporučujeme ji vařit společně s luštěninami, které změknou mnohem rychleji a jsou stravitelnější. Řasy mají být podávány v malých množstvích, ale pravidelně.

Ilustrační foto.

« zpět