Sušené fíky jsou velice zdravou pochoutkou plnou živin a velkým zdrojem vlákniny, zvláště jejich semínka a dužina. Zprávy o jejich pěstování pochází z doby více než 3000 let před n.l. Obsahují např. vitamin A, C, B1, B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty a slizy. K nejúčinnějším obsahovým látkám patří enzymy, které podporují trávení. Fíky mají taktéž extrémně vysoký obsah tryptofanu (5HTP), který výtečně napomáhá k vydatnému zdravému nočnímu spánku. Proto lidé, kteří mají problém s nespavostí, nedají na fíky dopustit. Sušené fíky jsou také skvělé k osvěžení těla i ducha po náročném dni v práci a dokonce se šíří jejich pověst jako „pomocníka v posteli!“ Sušené fíky obsahují 18% vody, 60% cukrů, 3% škrobu, 5% pektinů a kolem 1% tuku. Chutnají sladce a medově, měkká dužnina se rozplývá na jazyku. Přestože fíky obsahují pouze 10 kcal v 15 g, dokáží dostatečně zasytit žaludek a zahnat hlad, proto představují vhodnou svačinku nejenom pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Jsou rovněž vynikající potravinou s velmi pozvolným uvolňováním energie. (Sušené ovoce všeobecně je jedním z nejlepších druhů energie pro sportovce.) Souhrnem tedy fíky: - regulují trávení, působí projímavě, odstraňují zácpu - zvyšují výkonnost, soustředění - pomáhají zahánět únavu - zlepšují náladu - pomáhají při hubnutí - povzbuzují nervy a mozek - ve formě kašovitých obkladů hojí rány - šťáva z nezralých fíků odstraňuje bradavice Jejich cukernatý vzhled vzniká z fruktózy, což je jev naprosto přirozený. Pokud chcete „zkrystalizované“ fíky opět osvěžit, stačí je jednoduše oprat ve vodě! Připravit z nich můžeme džusy, kompoty, marmelády, vína, müsli, upražené fíky s přísadou čekanky slouží jako náhražka kávy.
Složení: fíky
Distribuce: Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK Trade, Dolanská 7/337, Praha
|