Vychucená hrachová směs s vysokým obsahem vlákniny, zdroj hořčíku a zinku. Neobsahuje GMO, lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Použité ingredience jsou pouze z přírodních zdrojů a přispívají k dobré stravitelnosti Hrašky.
Zdravé zahušťování polévek, kdy nemusíte dělat jíšku. Zamícháme 30g Hrašky do 1,5l vlažné polévky a povaříme 20 minut. Hraška na zahušťování také slouží k zahušťování omáček a šťáv, náhradě vajec v těstech, karbanátcích, při zapékání, k přípravě pomazánek. Vegan, bez lepku.
ZDRAVĚJI NAHRADÍ:
* KLASICKÝ TROJOBAL - v těstíčku obalíte vše jako v trojobalu * JÍŠKU - zahustíte polévku, omáčku * VEJCE - v karbanátkách, v těstech, při zapékání
Základní recepty:
ŘÍZKY – zeleninové, sýrové, houbové atd. (4 porce) • smícháme 80 g Hrašky se 120 ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice) • naporcujeme 300 g zeleniny • kousky zeleniny namáčíme v těstíčku • klademe je do rozpáleného oleje
PLACKY – zeleninové, sýrové, houbové aj. nebo jejich směsi (4 porce) • smícháme 140 g Hrašky pikantní se 250 ml vody na těstíčko • nakrájíme (nastrouháme) 200 g zeleniny • nakrájenou zeleninu vmícháme do těstíčka (hustota jako na lívance) • placky smažíme v horkém oleji nebo je pečeme v troubě na plechu
POMAZÁNKY • pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 50 ml vody • těstíčko rozmícháme s vodou a zvolna vaříme na hustou kaši 20 min. • po vychladnutí našleháme s tukem 20 g na osobu (olej, máslo apod.) • dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo nakrájenou papriku, rajce, mrkev, celer apod.
DRESINKY • základ dresinku připravíme jako u pomazánky. Použijeme však na 5 g Hrašky na 25 ml vody • po vychladnutí našleháme s jogurtem nebo kyselou smetanou • dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme kopr, bylinky, česnek apod.
ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK, ŠŤÁV, GULÁŠŮ APOD. • pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 120 ml omácky • Hraškou můžeme nahradit mouku úplně nebo jen částečně. Hrašku i mouku je vždy potřeba vařit minimálně 20 minut • Hrašku lze používat k přípravě bešamelových omáček
ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK – zeleninové, bramborové, gulášové (4 porce) • vrchovatou polévkovou lžíci Hrašky (30 g) nasypeme do 1,5 litru vlažné polévky a zamícháme • vaříme cca 20 minut Náhrada vajec
VE SLANÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 polévková lžíce) • Hrašku smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme, jak jsme zvyklí. • Hrašku přidáváme do: – kynutého testa (knedlíky, slané pecivo) – bramborového testa (noky, knedlíky aj.)
V KARBANÁTCÍCH – zeleninových, sýrových apod. (4 porce – Hraška pikantní / jemná) • smícháme 250 g Hrašky s 300 g nastrouhané zeleniny a podle potřeby přidáme vodu • z těsta tvarujeme karbanátky (můžeme obalit ve strouhance) • karbanátky smažíme v horkém oleji čipečeme na plechu v troubě
PŘI ZAPÉKÁNÍ – těstovin, brambor, zeleniny apod. • Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka • můžeme dochutit muškátovým oříškem, oregánem apod. • vzniklou omáčkou přelijeme zapékané jídlo a ještě dopečeme v troubě
MOZEČEK, LEČO, ŠPENÁT APOD. • Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne kaše • přidáme uvařený květák nebo podušené papriky a rajčata nebo mražený špenát • promícháme a podle potřeby povaříme a dochutíme • chutnejší je, když Hrašku povaříme s osmahnutou cibulkou a Mahá kořením
Složení: hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), přírodně fermentovaná sójová omáčka (sójové boby, pšenice bez lepku, sůl, maltrodextrin), sůl (40 % draslíku), směs koření, přírodní antioxidant (kurkuma).
|