LUCUMA - SLADKÉ ZLATO INKŮ. Ovoce Lucuma je v Peru velmi populární. Jeho dřeň se převážně konzumuje čerstvá. Na období, kdy není ovoce dozrálé se ho upravuje do podoby moučky. Jemně mletá moučka z plodů Lucuma je zlatožluté barvy, charakteristické sladké chuti. Obsahuje mnoho živin, včetně beta-karotenu, železo, zinek, vitamín B3, vápník a bílkoviny. Je dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů. Plody Lucuma jsou přirozeně sladké, ale mají nízký glykemický index, vysoký obsah niacinu (vitamín B3), který usnadňuje metabolismus proteinů a má vliv na tvorbu energie.Může mit pozitivni vliv k udržení správné činnosti nervového systému.
K čemu ji lze využít v kuchyni? Lze z ní připravovat různé ovocné koktaily. Dodává se do koláčů a pečiva, dortů, pudinků. Jako prostředek k ochucení do ovesné kaše a cereálií, výborně zvýrazní také jogurt a tvaroh. Při přípravě dezertů a domácí zmrzliny. Je výborným doplňkem jídelníčku nejen pro osoby vyznávající aktivní a zdravý životní styl, ale i pro jedince na dietním režimu či diabetiky. Může být také adekvátní náhražkou rafinovaného cukru, a dá se používat jako sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí.
|