Léčivé účinky mladé pšenice znali staří Egypťané a obyvatelé Mezopotámie již před 5000 lety. V západní civilizaci se začala masivně užívat v 60. letech minulého století a od té doby stále nabývá na popularitě.
Obsahem důležitých látek se pšeničné výhonky podobají mladému ječmeni – i v nich najdeme většinu důležitých vitaminů, minerálů, enzymů, aminokyselin, bioflavonoidů a dalších látek potřebných pro optimální buněčný metabolismus, regeneraci a ochranu organismu. Přesto se některými účinky odlišuje. Nejdůležitějším z nich je výrazně pozitivní působení na trávicí trakt, což ocení zejména lidé trpící akutní gastritidou, zánětem žaludku a střev, žaludečními vředy a pálením žáhy. Oproti ječmeni má i vyšší obsah vitaminu B12, což je důležité zejména pro vegetariány, jimž tento nutriet velice často chybí. (Mladá pšenice, stejně jako mladý ječmen, je ostatně vhodná spíš pro osoby s tzv. pomalým spalováním, což jsou zejména právě lidé preferující spíše vegetariánskou stravu.) Tím ovšem výčet příznivých účinků zdaleka nekončí: * výrazně přispívá k zlepšení imunity a snížení chronické únavy, * podporuje snižování hmotnosti, peristaltiku střev i léčbu celulitidy, * účinně pomáhá neutralizovat metabolické překyselení organismu * příznivě ovlivňuje hladinu hemoglobinu, krevní tlak i hladinu cholesterolu, * zásobuje játra a ledviny důležitými látkami * pomáhá proti rýmě, bronchitidě a dalším nemocem dýchacího ústrojí * přispívá k posílení endokrinního systému, neutralizaci toxinů a karcinogenů. Doporučené dávkování: 1–2 čajové lžičky (tj. 2–4 g) denně Návod k použití: 1–2 čajové lžičky zamíchejte do ovocného džusu nebo jiného oblíbeného nápoje. Nepoužívejte horké tekutiny, protože teplo neutralizuje aktivní enzymy. Mladou pšenici můžete také přidat do cereálií, salátu nebo jiného studeného jídla.
|